Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. Adatkezelési tájékoztató
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hírek

Hírek

2018. 10. 04. 12:58:49

„A fahéjkivonat az egyik biztonságos és természetes módja az egészséges vércukorszint fenntartásának”! Dr. Edward R. Rosick

Orvosként és íróként is az egyik legnagyobb örömöm, hogy tájékoztathatom, oktathatom az embereket arról, hogy hogyan is lehet hatékonyan támogatni az egészséget, s így hosszabbá és teljesebbé tenni az életet. Másrészről az egyik legnagyobb frusztrációm oka az, ha olyan egészségügyi vagy viselkedési mintát látok, amely ugyan káros az egészségre, de a beteg (vagy akár a társadalom egésze) egyszerűen nem akar vele foglalkozni, mert veszélytelennek ítéli meg. Segíteni az embereknek a viselkedésük/szokásaik megváltoztatásában az egészségük javulásának érdekében, nem könnyű feladat, főleg ha egy olyan helyzettel állunk szemben, ahol lappang a teljes tünet együttes, évekig vagy akár évtizedekig.

"Az inzulinérzékenység előnye, hogy csökkentheti a kardiovaszkuláris betegségek előfordulását, amely gyakorisága a cukorbetegek esetében akár megduplázódhat.”

Amikor a betegek a rákos megbetegedésekkel vagy szívbetegségekkel kapcsolatos félelmük miatt jönnek hozzám, viszonylag könnyű őket tájékoztatni a szükséges életmód változtatásokról, vagy akár a megfelelő étrend-kiegészítőkről. Vannak azonban más krónikus állapotok, mint például az inzulinrezisztencia, amelyekre nem vagy nagyon kevéssé figyelünk oda, annak ellenére, hogy több tízmillió embert is érint.

Inzulinrezisztencia – A csendes, halálos járvány

Leegyszerűsítve, az inzulinrezisztencia egy olyan állapot, ahol az inzulin (egy hasnyálmirigy által termelt hormon) nem tudja teljesíteni azt az elsődleges feladatát, hogy a glükózt (vércukor) a vérből a sejtekhez/sejtekbe juttassa. Mivel az összes sejtünk glükózt használ az alapvető anyagcsere folyamatok fenntartásához, igencsak súlyos problémát jelent, ha csökken az inzulinnak azon képessége, hogy a sejtekben szállítsa a megfelelő mennyiségű glükózt.

Az érintett személyeknél a hasnyálmirigy idővel egyre több inzulint választ ki, hogy ellensúlyozza a hormon egyre csökkenő hatékonyságát. Gyakran azonban ez sem elég, és a vércukorszint emelkedni kezd; s néha a sok évnyi túlzott ’munka’/’működés’ eredményeképpen a hasnyálmirigy egyszerűen "kiég". Ha a mögöttes krónikus állapot eléggé súlyossá válik, kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség, amely a tudomány mai állása szerint ugyan kordában tartható (az állapot előrehaladtával egyre nehezebben), de nem gyógyítható. Ezen állapot hosszú távú következményei közé tartozik a szívbetegség, az idegkárosodás, a vesekárosodás, a vakság és a korai halál.

Az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség nagyon gyakori a tengerentúlon, és nincs ez másképpen a többi fejlett országban sem (ford.): becslések szerint legalább 50 millió amerikai szenved inzulinrezisztenciában, és legalább 16 millió a 2-es típusú cukorbetegségben. Az előrejelzések szerint a 2-es típusú cukorbetegséggel érintett amerikaiak száma 2050-re elérheti a 29 milliót.

Magyaroszágon is elkeserítő a helyzet 2003-2015 időszak között megduplázódott a cukorbeteg száma és nemcsak a felnőtt lakosság körében, hanem a gyermekeknél is. (ford.)

Az inzulinrezisztenciát könnyű megelőzni

Bár még a tudomány számára is rejtély az inzulinrezisztencia kialakulásának pontos háttere és oka, nyilvánvaló, hogy az elhízás, a testmozgás hiánya, a felmenőkben fellelhető inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség és a nem kaukázusi etnikum fontos kockázati tényezőként van jelen. Az utóbbi kettőre természetesen nincs ráhatásunk. Viszont az első két kockázatra van! Nyilvánvaló az is, hogy (néhány ritka eset kivételével) az életminőség javításával megszüntethető vagy legalábbis csökkenthető mindkettő. Mondhatni, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség általában könnyen megelőzhető – és ez mindenképpen egy áldás.

A nehézség abból adódik, hogy ezek az állapotok lassan, csendben, tünetek nélkül alakulnak ki. Természetesen egy egyszerű laboratóriumi teszt, mint pl. az éhgyomri vércukorszint-teszt könnyedén kimutathatná a problémát. Meglepő módon azonban sok orvos nem ellenőrizteti az inzulinrezisztenciát éhgyomri vércukorszint-teszttel, még a veszélyeztetett (túlsúlyos, ülőmunkát végző stb.) személyeknél sem. Mint minden más krónikus betegség esetében, a megelőzés a legjobb, és ehhez a korai felismerés lenne a sikeres beavatkozás kulcsa.

Ha bármilyen fent említett kockázati tényező jelen van az életedben, mindenképpen érdemes évente megejteni egy éhgyomri vércukorszint tesztet, és megbeszélni egy szakemberrel, hogy milyen lépésekkel csökkenthetők az esetleges rizikó faktorok. És mindenképpen meg kell tenni ezeket a lépéseket! Ha körültekintéssel jársz el és használod a megfelelő étrend-kiegészítőket, nagyban hozzájárulsz az egészséges vércukorszint fenntartásához, és gyakorlatilag megszüntetheted az inzulinrezisztenciának és a következményeinek a veszélyét.

 

A táplálkozás a megelőzés egyik kulcsa . . .

Tipikus modern étrendünk, amelyben dominálnak a húsok, a transz-zsírok (amelyik messze a legrosszabb zsírfajta) és a cukrok, fontos szerepet játszik az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Lehet sok mindenkit hibáztatni …, a kormányt, az orvosi intézményeket, hiszen mondhatni, karöltve egyfajta hajtóvadászatot indítottak a zsírok fogyasztása ellen. Ennek nem véletlenül lett az a következménye, hogy megnövekedett a szénhidrátok fogyasztása.

A mozgás a másik kulcs. . .

A relatíve csökkentett szénhidráttartalmú és egészséges zsírokban gazdag étrend (ford.) mellett a rendszeres testmozgás a legfontosabb tényező az inzulinrezisztencia megelőzésében és visszafordításában. Természetesen a sok zöldség és rostok fogyasztása mellett. Számos tanulmány kimutatta, hogy a testmozgás javítja az inzulinérzékenységet a vázizom- és zsírszövetekben, és ezáltal csökkenti az inzulinszintet és a vércukorszintet is.

Úgy a fiatalok, mind az idősebbek esetében a mozgás - akár az olyan egyszerű formája, mint pl. minden második napi megejtett gyors séta - javíthatja az inzulinérzékenységet. Minden inzulinrezisztenciával vagy 2-es típusú cukorbetegségben érintettnek hangsúlyozni kell, hogy ha semmi mást nem is csinálnak, csak az étrendjüket változtatják meg a fentiek szerint és elkezdenek rendszeresen mozogni, már akkor is évekkel vagy akár évtizedekkel meghosszabbíthatják egészséges létüket.

. . . És persze mindezen felül ott a króm, mint a biztos táplálék-kiegészítő támasz

A króm táplálkozásunk egyik nyomeleme - a kilenc létfontosságú nyomelemek egyike, amely az élet szempontjából kulcsfontosságú. Modern kultúránk egyik jellemzője lehet a króm hiány felbukkanása is. Nem feltétlenül azért, mert krómban szegény a táplálkozásunk, hanem mert nap, mint nap rengeteg cukrot fogyasztunk, amely kiüríti a szervezet króm raktárait. A króm fontos szerepet játszik a zsír anyagcserében, a vércukorszint szabályozásában és a glükóz metabolizmusában. Mindemellett, köztudott, hogy a króm különböző komponensei megjelennek a 2-es típusú cukorbetegek kezelési protokolljaiban.

1997-ben a kutatók randomizált, placebó csoportot is bevonva vizsgálatot folytattak 180, 2-es típusú cukorbetegségben érintett férfi és nőbeteggel, amiben azt nézték, hogy a króm tartalmú étrend-kiegészítők eredményeznek-e bármilyen javulást a vizsgált személyek metabolizmusában. 4 hónapig minden nap, 100 mcg (mikrogramm) vagy 400 mcg króm vagy placebo tablettát adagoltak különböző személyeknek. Mindkét dózis (100 és 400 mcg) esetében szignifikánsan csökkent az éhgyomri glükóz- és inzulinszint, valamint a 2 órás inzulinszint, így jelentősen javult az inzulinérzékenység.

. . . És a figyelemre méltó liponsav (Alfa liponsav)

A liponsav egy olyan kiegészítő, amelyet szinte minden IR-esnek vagy cukorbetegnek ajánlani kellene. Ez a rendkívül biztonságos, erős antioxidáns, számos egyéb bizonyított egészségügyi előnye mellett, javítja az inzulinérzékenységét. A liponsav csúcsszerepet játszik az emberi szervezet antioxidáns rendszerében, ezért is nevezik a "antioxidánsok antioxidánsának".

Egy, 74 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegen végzett vizsgálatban 600, 1200 vagy 1800 mg liponsavat vagy placebot adagoltak naponta a résztvevőknek. 4 hét elteltével a liponsavat szedőknél szignifikánsan javult az inzulinérzékenység. (Kiderült az is, hogy nem volt igazán kirívó a különbség a három különböző mennyiségű liponsav szedésének eredményeképpen.)

. . . És a fahéj (már nem csak az almástésztához kell!)

A fahéj, ez a kellemes (és olcsó), világszerte használt fűszer, eredményesnek bizonyult az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Ezt igazolják a laboratóriumban és embereken elvégzett kísérletek is. A fahéj számos potenciálisan egészséges összetevőt tartalmaz, például a flavonoidokat, amelyek hatásos antioxidánsok. Azonban vélhetően, komponensei között van egy bizonyos vízoldható vegyület, amely könnyen kinyerhető a fahéj-metilhidroxi-kalkon polimerből vagy az MHCP-ből, és ez az a vegyület, ami miatt a fahéj annyira jótékony az IR kezelésében.

A fahéj semlegesítheti a fruktóz hatását

Úgy gondolják, hogy a modern diétánkban jelen lévő nagy mennyiségű gyümölcscukor – főleg pl. a kukoricaszirup, amely megtalálható az üdítőitalokban, az édesített reggeli gabonafélék, a süteményekben és a desszertekben - jelentősen hozzájárult az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség számának a drámai növekedéséhez. Egy Japánban végzett kutatás, kimutatta, hogy a fahéjkivonat megakadályozhatja a túlzott fruktóz (pl. kukorica szirup) fogyasztása által előidézett inzulinrezisztenciát. Természetesen nem a fruktóz fogyasztás megtartása a cél, ellensúlyozva fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítővel, hanem a fruktóz minimalizálása. (ford.)

Ebben a vizsgálatban a patkányokat 3 hétig magas fruktóztartalmú táplálékkal etették, e mellett, egy részük ivóvízébe fahéjas kivonatot oldottak fel. A kísérleti idő elteltével bebizonyosodott, hogy a fahéjkivonatot kapott patkányok, védettséget élveztek a magas fruktóztartalmú étrend által okozott inzulinrezisztenciával szemben. Itt azért azt is meg kell említeni, hogy a kísérletben használt fahéj kivonat napi mennyisége 300 mg/ test tömeg kg volt, ami egy 75 kg-os ember esetében naponta 22,5 grammot jelent, és mint tudjuk ez kb. 30-szor nagyobb, mint az embereknek javasolt 755 mg/nap.

A fahéj hatékonyságát az inzulinrezisztenciával és a cukorbetegséggel kapcsolatos anyagcsere-zavarok ellensúlyozásában kimutatták már embereken végzett teszteken is. Egy friss Pakisztánban végzett vizsgálatban 60, 2-es típusú cukorbetegségben érintett középkorú férfi és nő esetében tanulmányozták a napi 1, 3 vagy 6 gramm fahéj vagy placebo adagolásának a hatását. A 40 napos teszt végén a fahéj kivonatot használó tesztalanyok esetében szignifikánsan csökkent az éhgyomri vércukorszint, az összkoleszterinszint, az LDL-koleszterin és a trigliceridszint (vérzsír). (A legalacsonyabb adag fahéjkivonat ugyanolyan hatásosnak bizonyult mint a másik kettő.)

Talán általánosan érvényes, hogy ma a preventív orvostudomány rengeteg kritikát kap a különböző egészségügyi szervektől és hatóságoktól. Viszont tény az is, hogy a betegségek megelőzése nem kap elég figyelmet (pénzbeli támogatásról már nem is beszélve…). Szerencsére mindenki személyes felelősséget vállalhat (és kell is vállaljon) saját egészségének a megőrzéséért, az inzulinrezisztencia megelőzésért. És ez mindenki számára elérhető néhány egyszerű szabály betartásával: ténylegesen tápláló étrend kialakításával, a rendszeres mozgással és a biztonságos, és természetes étrend-kiegészítők (pl. MHCP-t tartalmazó fahéj kivonat) használatával. Csak azért, mert a külső szemek nem tartják fontosnak az egészségünk megőrzését, nem jelenti azt, hogy mi se tegyünk érte! Sőt!!!

Mi is fontosnak tartjuk a személyes felelősségvállalást, hiszen csak mi tudunk változtatni, hogy változzunk. Ha egészségügyi állapotod szükségessé teheti a fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítő fogyasztását, vedd szemügyre a WTN myo-inozitol komplexet. Nemcsak fahéjat, krómot, de alfa-liponsavat is tartalmaz, másik két inzulinérzékenyítő komponens mellett.

A döntés a Te kezedben van!

Forrás:

[Kelly 2000] - Insulin resistance: lifestyle and nutritional interventions, Alt Med Rev; 5, 2, 109-32, 2000.
[Anderson 1997] - Cheng N, Bryden NA, et al.: Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes, Diabetes, 46, 1786-91, 1997.
[Jacob 1999] - Russ P, Hermann R, et al.: Oral administration of rac-alpha-lipoic acid modulates insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes mellitus: a placebo-controlled pilot trial, Free Rad Biol Med, 27, 309-14, 1999.
[Anderson 2004] - Broadhurst CL, Polansky MM, et al.: Isolation and characterization of polyphenol type-A polymers from cinnamon with insulin-like biological activity, J Agric Food Chem, 52, 65-70, 2004.
[Khan 2003] - Safdar M, Khan MMA, Khattak KN, Anderson RA: Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes, Diabetes Care, 26, 3215-8, 2003

http://www.okopolc.hu/wise_tree_naturals_143/myo-inozitol_komplex_60_db_wise_tree_naturals_843

2018. 02. 11. 12:57:46

Az utóbbi években teljes mértékben előtérbe került a bio termékek fogyasztása. Az egészséges táplálkozás, az egészséges életvitel egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben, hiszen a legnagyobb kincsről van szó. Az egészség elvesztése az életminőség romlásához vezet. Az egészséges táplálkozás alapfeltétele, hogy kerüljük a természetellenes, a műanyagban és szintetikában gazdag termékek fogyasztását. Ebben természetesen a gyorséttermi hamburgerek, a fagyasztott sült krumpli, a különféle előre csomagolt, félig kész ételek és a cukrozott üdítőitalok tartoznak. Emellett fontos, hogy a mindennapos táplálkozás sokszínű legyen, tartalmazzon zöldségeket, gyümölcsöket, ugyanakkor csökkenteni kell a szénhidrát és a zsír bevitelét. Nem egészséges minden nap húst fogyasztani, érdemes csökkenteni a vörös hús fogyasztásának gyakoriságát, illetve különféle tengeri halakkal helyettesíteni azt. A szakemberek szerint az ideális testsúly elérése érdekében napi öt alkalommal kis mennyiségeket érdemes fogyasztani, és ajánlott minden étkezéshez hozzáadni valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget, a legegészségesebb, ha ezt nyers formában tesszük. Az egészséges táplálkozáshoz hozzátartozik, a mérsékelt só és cukorfogyasztás is, amely túlzott használata vérnyomásproblémákat idéz elő, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezet.

Az egészséges életmód másik fontos pillére, amely manapság hazánkban is egyre divatosabb, a bio termékek fogyasztása. A nyugati országokban már nincs akkor árbeli különbség a hagyományos és a bio termékek között, hiszen ott már teljesen természetesség vált ezen egészséges és vegyszerektől mentes termékek fogyasztása. A különbség a termesztésben rejlik, hiszen a bio termékek szigorúan ellenőrzött körülmények között állítják elő, úgynevezett „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásokban” állítják elő ezeket a bio termékeket, gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat és tejtermékeket. A bio termékek lényege, hogy nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat! A feldolgozás során kevésbé rongálják az alapanyagokat, tehát például sokkal több rost marad a lisztben, amelyből a kenyeret készítik. A bio termékek nem tartalmaznak semmiféle vegyszert. Ez jelenti ezen termékek egészséges hatását, hiszen ezen termékek fogyasztásával lecsökkenthetjük a káros anyagok szervezetbe jutását.

2017. 07. 07. 09:34:00

A kakaóbabból kinyert, halványszínű, ehető növényi zsír, azaz a kakaóvaj használata sokrétű, s ez a sokoldalúság több fronton is az Ön érdekét, hasznát szolgálja.  Az első, ami a felhasználás módjai közül általában mindenkinek beugrik a csokoládé, és egyéb édességipari termékek elkészítése. 

2017. 06. 30. 15:18:00

A zabital hatásaival érdemes számolnia, sőt a legjobb, ha ezeket a pozitívumokat maradéktalanul kiaknázza. Az csak egy dolog, hogy a zabból készült tápláló ital finom, kulináris élvezetnek sem utolsó. Lényeges szempont ez is, hiszen ha nincs, ami motiválja a fogyasztására, akkor hiába a temérdek előny, melyet ez a termék képvisel, nem részesülhetne belőlük.

2017. 05. 04. 15:20:00

A shea vaj hatásai szerteágazók, nem csoda tehát, hogy óriási népszerűségnek örvend. Az Afrikában honos shea fa gyümölcsének olajos magjából nyerik, az egyébként főzésre, kozmetikai célokra, és gyógyításra is használt vajat. A tradicionális előállításban kizárólag asszonyok vesznek részt. Igazi kegynek számít ezen hagyomány éltetése.

2017. 04. 29. 15:22:00

Az illóolajokat a parfümgyártók „magasságuk” szerint három féle kategóriába sorolják. Alapvetően azt az élményt osztályozzák így, amiben az orr részesül. A „magas” megjelölésű illatokra az intenzitás, élesség, édesség jellemző, melyek hirtelen gyorsasággal terülnek szét, könnyedén érzékelhetővé téve jelenlétüket, de épp ilyen pillanatok alatt szállnak is el.

Keresés