Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. Adatkezelési tájékoztató
Termékek Menü

Mi is az aromaterápia?

Az aromaterápia olyan, növényekből kinyert, terápiás vagy kozmetikai célokra előállított olajok használata, amelyek révén elősegíthetjük az egészség megőrzését, a szervezet egyensúlyának fenntartását, helyreállítását, valamint a jó közérzet biztosítását. Az aromaolajok nagyon erős, pozitív hatással vannak a testre és a lélekre egyaránt.

Az aromaterápiát már évszázadok, sőt évezredek óta használják, célja lehet a felfrissítés, a relaxálás vagy akár a csábítás, de a testápolás és a gyógyítás is.

Az illóolajok a növényi szervezet működésének melléktermékei, melyek a virágokban, levelekben, gyökérben, fás részekben, kéregben, ágcsúcsokban, érett és éretlen termésben, magokban, stb. szaporodnak fel. Egy adott növény különböző részeiből kivont illóolajak fizikai és kémiai tulajdonságai jelentősen eltérhetnek egymástól (jó példa erre a narancsfa virágjának –neroli-,  héjának és levelének az illóolaja).

Bárhol a világon állítják őket elő, valamennyi olajra saját, egyedi kémiai összetétel jellemző.

Az illóolajok nagyon illékonyak, vagyis a levegővel érintkezve nagyon hamar elpárolognak. Már szobahőmérsékleten apró részecskék szabadulnak fel belőlük, amik azonnal kapcsolatba lépnek a levegő molekuláival.

Az illóolajok nagyon bonyolult, szerves anyagok. A fantasztikus bennük az, hogy az emberi szervezet egészére képesek hatni: mind a fizikai tünetekre, mind pedig a viselkedésre, hangulatra, lélekre!

Az illóolajok az ún. szinergia elvén működnek, ami azt jelenti, hogy két vagy több olaj együtt, egymás kölcsönhatásában sokkal hatékonyabb, mint az egyes olajok külön-külön. Tehát például, ha fájdalomcsillapításra van szükségünk, jobb, ha 3 fájdalomcsillapító olajat keverünk össze ahelyett, hogy csak a három egyikét használnánk önmagában.

Kivonatkészítés

Az illóolajok tehát a különböző növényi részek illóolajtartó mirigyeiből (mirigyszőr, mirigypikkely, stb.) nyerhetők ki. A termelőknek nagyon körültekintően kell eljárniuk, fontos ugyanis, hogy meghatározott időben végezzék a betakarítást, amikor a legmagasabb a növények illóolajtartalma.

A kivonatkészítésnek négy módja van:

- Sajtolás
- Enfleurage és oldószeres kivonás
- Szuperkritikus szén-dioxidos extrakció
- Vízgőz-desztilláció

Sajtolás

Ez az eljárás a legegyszerűbb kinyerési mód, melyet kizárólag a citrusfélék (narancs, mandarin, bergamott, citrom, grapefruit, stb.) héjának sajtolásakor használunk. Az ekkor kapott illóolajat más néven eszenciának nevezzük. Ez az eszencia igen romlékony, ezért eltarthatósága nagy figyelmet kíván.

Enfleurage és oldószeres kivonás

A sérülékeny növényekből, mint a jázmin vagy tubarózsa virága az illóolajat enfleurage vagy oldószeres eljárással vonják ki. Előbbi eljárás természetesebb, mert növényi olajat, zsiradékot (pl. kókuszolajat) használnak, melyet vagy egy vászonra, vagy üveglapra kennek, és erre szórják a virágszirmokat. Addig cserélik a virágokat, míg a zsiradék telítődik illóolajjal és az így keletkezett u.n. pomádéból alkohollal kivonhatják az aromaolajat.

Az oldószeres kivonás során kémiai oldószert használnak (pl. hexánt), mely eljárás során keletkezett illóolaj belsőleg semmiképp sem alkalmazható a fellelhető vegyszermaradványok miatt.

Szuperkritikus szén-dioxidos extrakció

Ebben az esetben nagy nyomású szén-dioxiddal választják el az illóolajat a növénytől, melynek során semmilyen más anyag nem marad, csak a tiszta illóolaj. Ez egy rendkívül korszerű és környezetbarát eljárás, de sajnos igen költséges is.

Vízgőz-desztilláció

A leggyakrabban használt eljárás, de igen nagy szakértelmet kíván, mivel a különböző növények más-más eljárást igényelnek a lepárlás során. Az illóolaj minőségét nagyban befolyásolja a felhasznált víz minősége, a desztilláció időtartama, az alkalmazott nyomás, és a lepárló készülék anyaga.

Mire figyeljünk? – szabályok a tárolásra, vásárlásra, használatra vonatkozóan

Tárolási szabályok

A (jó) illóolajok 100%-ig természetes, növényi koncentrátumból készülnek, ebből adódóan meg is romolhatnak: növekszik a peroxidszámuk –oxidálódnak-, ezért már akár károssá is válhatnak, elveszíthetik illatukat, zavarossá, vagy túl sűrűvé válhatnak.
Az illóolajok érzékenyek a melegre és a fényre, mikroorganizmusokra, ezért ajánlott sötét, száraz, hűvös helyen tárolni őket és soha ne nyúljunk az üvegbe, vagy érintsük a cseppentőt a bőrünkhöz.  Hűtőgépben tárolva szavatossági idejük meghosszabbítható.  A citrusolajok oxidálódnak a legkönnyebben (citromolaj, mandarinolaj, narancsolaj, bergamottolaj stb.) szavatossági ideje általában fele annyi, mint a többi olajé.
Az illóolajok gyermekektől elzárva tartandók!

Vásárlási szabályok

Mindig győződjünk meg arról, hogy a vásárolt illóolaj minőségi termék-e! Különösen akkor fontos ez, ha terápiás célokra szeretnénk használni az olajat, mert ez esetben csak a 100%-os, tiszta olaj jöhet szóba! Ha túl olcsón jutunk hozzá egy illóolajhoz, vagy akcióban pl. 3-at kapunk 1 000 Ft-ért (az összeg csak a példa kedvéért!), akkor gondoljunk arra, hogy minden bizonnyal nem 100%-os, tiszta illóolajjal dolgozhatunk!
Vigyázat! Illatolaj! Az illatolajok nem azonosak az illóolajokkal, azok ugyanis mesterségesen előállított illatanyagok, amelyeknek az égvilágon semmilyen hatásuk nincsen, csak finoman illatoznak. Kizárólag külső használatra valók! Terápiás, orvosi célokra az illóolajok nem helyettesíthetők illatolajokkal!
Mindig sötét üvegbe töltött olajat vásároljunk(kék vagy barna)! (Ha nem abban kapható az illóolaj, már az is gyanús lehet a minőségét illetően!) A sötét üveg védi az olajat az ultraibolya fénytől. A saját készítésű illóolaj keveréket is mindig sötét üvegben tároljuk!
Az üveg végén legyen jól záró csepegtető, ez segíti a keverék készítését, de azért is jó, mert így kevésbé jelent veszélyt egy üvegcse, ha véletlenül kisgyermek kezébe kerül.
A címkén mindig legyen feltüntetve az illóolaj magyar és latin elnevezése is!

Használati szabályok

Az aromaolajok nagyon erős koncentrátumok, ezért körültekintően alkalmazzuk őket!
Az illóolajok egy része csak külsőleg, egy része pedig belsőleg alkalmazható! Külsőleg és belsőleg is csak és kizárólag a megbízható forrásból származó, 100%-os, tiszta, ellenőrzött  illóolajokat  használjunk, és minden esetben kérjük ki végzett aromaterapeuta véleményét! Elsősorban belső alkalmazáskor tartsuk szem előtt a legfőbb szabályt, melyet Paracelsus is megfogalmazott: "A mennyiség teszi a mérget!" Mivel egy csepp illóolaj hatóanyag tartalma akár 40 csésze, ugyanabból a növényből készült tea hatóanyag tartalmával is megegyezhet, az aromaterápiában ezt az elvet különösen vegyük komolyan!

Aromaterápia a terhesség alatt

Fontos, hogy használat előtt minden olaj leírását olvassuk el, és győződjünk meg róla, hogy az biztonságosan alkalmazható-e a terhesség időszakában, és/vagy kérjük ki végzett aromaterapeuta véleményét!

Várandósság idején különösen fontos, hogy hallgassunk a testünk jelzéseire. Ha egy illóolaj vagy keverék megszagolása elutasítást vált ki belőlünk, ne használjuk!

Általánosságban elmondható, hogy a következő illóolajak nem használhatóak a várandósság időszakában: kámfor-, eukaliptusz-, borsmentaolaj, de meggondolandó a fűszeres olajak használata is, mint a szegfűszeg, gyömbér, fahéj.

A vérnyomást növelő illóolajak használatát mindenképpen beszéljük meg képzett aromaterapeutával! Ilyenek: lavandin, rozmaring, ravensara, izsóp, kakukkfű (thymol). Alacsony vérnyomás esetén pedig a következő aromaolajak használatát mérlegeljük: extra levendula, majoranna, nárdus, ilang-ilang.

Természetesen a vérnyomásunk pozitív befolyásolása a várandósságon kívül is fontos, ezért a fönti lehetőségek ekkor is hasznosak lehetnek.

Aromaterápia csecsemő- és gyermekkorban

Az illóolajakat kisgyermekek környezetében leginkább csak terápiás céllal használjuk, ezzel is segítve a baba-anya "illat-kapcsolat" kialakulását.
A rózsaolaj, római kamilla, levendula, mandarin, méz, vanília, kevés szantálfa, benzoé sziám vagy tonkabab, amit alkalmazhatunk csecsemők közelében, mint masszázsolajat, fürdetőt, stb. A kömény, édeskömény, ánizs és koriander emésztést segítő masszázsolajakban nyújthat hasznos segítséget.
Fontos megjegyezni, hogy sok olyan illóolaj létezik, ami önmagában nem lenne alkalmazható a várnadósság időszakában vagy babáknál, azonban bázisolaj alapú keverékekben már nem okoznak problémát, ha szakember felügyelete alatt állították össze őket: angyalgyökér, balzsamosszuhar, tölgymoha, vasfű, immortella (olasz szalmagyopár), gyömbér, írisz borsmenta, ravensara, rozmaring, zsálya, kakkufű, vetiver, borókabogyó, ilang-ilang, izsóp, cédrus, ciprus, szegfűszeg, fahéj.
Fontos, hogy kisgyermekek környezetében ügyeljünk az izgató, élénkítő, extrém frissítő olajok kerülésére, ha azt szeretnénk, hogy a kicsi megnyugodjon.
Akárcsak az előző pontnál, itt is külön felhívnám a figyelmet arra, hogy csak megbízható forrásból származó, minőségi, 100%-os, tiszta illóolajat és bázisolajat használjunk kisbabáknál, gyerekeknél! A minőségi termékek ugyan jóval drágábbak, ez igaz, de megéri beruházni rájuk, mert egyrészt a hatásuk sem marad el, másrészt jóval kevesebb csepp kell belőlük, így kiadósabbak is.
Az adagolásnál is körültekintően járjunk el! A felnőttek szokásos cseppszámánál jóval kevesebbet kell gyerekek esetében használnunk!
Kisbabák és kisgyermekek esetében is kérjük ki aromaterapeuta véleményét!

Napozáskor és érzékeny bőr esetén kerülendő olajok

Citrus, citronella, vasfű, citromfű, angyalgyökér, cickafark olaja,  valamint az orbáncfűolaj, amelyek napsugárzás hatására pigmentációt okozhatnak a bőr felszínén. Használatukkor ügyeljünk, hogy legalább 4 óra teljen el a bedörzsölés, és a napozás megkezdése között.

Érzékeny bőr esetén végezzünk bőrtesztet a könyökhajlatban, és ha kipirosodik, viszketés lép fel, kerüljük az adott olaj használatát! Ilyenkor gondoljuk végig azt is, hogy az érzékenységi reakciót nem-e egy megromlott olaj váltotta ki, vagy nem használtunk-e paraffin tartalmú krémet, ami megakadályozza az illóolaj bőr belsőbb rétegeibe való bejutását? Ilyenkor egy felületi "túladagolás" történik, ami nem kívánt bőrtünetekhez vezethet.

Epilepsziások és asztmások által kerülendő illóolajak

Elsődleges szempont itt is a szagérzékelés megfelelő távolságból. Ha nem tetszik az adott illóolaj vagy keverék, kerüljék a használatát!

Semmi esetre se alkalmazzák a következő illóolajakat: rozmaring, kámfor, zsálya, izsóp. Az édeskömény és ánizsolajjal is legyenek körültekintőek.

Szembe került illóolajok

Amennyiben egy illóolaj szembe kerül, azonnal zsíros olajjal vagy vajjal tisztítsuk ki, illetve mossuk ki, majd forduljunk orvoshoz!

Homeopátia és aromaterápia

A homeopátiás szerek alkalmazásával egy időben kerüljük a kámforos illóolajok, mint az eukaliptusz, mentafajták használatát. Lehetőség szerint teljen el 1 óra a két terápiás módszer alkalmazása között!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír