Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. Adatkezelési tájékoztató
Termékek Menü

MI A BAJ AZ ALUMÍNIUM SÓKKAL?

MI A BAJ AZ ALU-MINÍUM SÓKKAL?

Az alumínium egészségkárosító hatása.

Napjainkban a természetes dezodorok között az egyik legnépszerűbb kategóriát jelentik a sókristály dezodorok és spray-k (crystal deo-k). Nagyon sokan nem tudják azonban, hogy ezek a termékek (is) alumíniumot tartalmaznak.

A crystal deo-k timsóból (alum) készülnek. Ez egy gyűjtőnév, melynek a kozmetikai iparban leggyakrabban használt formája a káli-timsó, ami egy kálium-alumínium-szulfát vegyületet jelöl.  

A legtöbben az alumíniumnak az Alzheimer-kórral való lehetséges összefüggése miatt próbálják elkerülni az alumínium tartalmú dezodorok használatát. Ezt az összefüggést támasztja alá az alábbi eset: 1988-ban egy baleset során 20 tonna alumínium-szulfát került egy város ivóvízébe, ahol 20 évvel később jelentőssé vált az Alzheimer-kórban szenvedők aránya. Több szakértő szintén az alumínium tartalmú dezodorok használatának elkerülését tanácsolja.

Az egyik legismertebb amerikai életmód szakértő, Dr. Mercola például a következőket nyilatkozta:

Itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Bár az alumínium a földkéregben széles körben előforduló elem, az emberi szervezetnek semmilyen formában nincsen rá szüksége. Széles körben bizonyították, hogy az alumínium egy idegméreg, melyet az Alzheimer-kórban szenvedők agyában megnövekedett koncentrációban mértek.

Sajnálatos módon az alumínium tartalmú izzadásgátlók és dezodorok használatával nagyobb valószínűséggel tesszük ki magunkat az alumínium káros hatásainak. Egyes izzadásgátlóknak akár 25 térfogat%-át is alkothatják az alumíniumsók.

Egy, az emberek alumínium-expozíciójával foglalkozó tanulmány arra mutatott rá, hogy az izzadásgátlók használata jelentős mértékben növeli az emberi testben felszívódó alumínium mennyiségét. A tanulmányban bemutatott eredmények alapján egyszeri használat esetén az alumíniumnak 0.12 %-a szívódhat fel. Amennyiben ezt megszorozzuk azzal, hogy egy nap alatt, vagy életünk során hány alkalommal használunk izzadásgátlót, beláthatjuk, hogy jelentős mértékben tesszük ki magunkat az alumínium káros hatásainak – melynek nem lenne semmi keresnivalója a szervezetünkben.

Az izzadásgátlók működési elvük szerint elzárják a pórusainkat a hónaljban, melyeken keresztül az izzadság távozhat a testből. Ezek aktív hatóanyaga az alumínium. Ez nem csupán abból a szempontból problémás, hogy ezzel megszűnik szervezetünk egyik lehetősége az izzadással való méregtelenítésre, de mindemellett felmerül a kérdés, vajon hová kerülnek a hónalj területére juttatott fémek?

A fent említett, 1988-as baleset alapján nyilvánvaló, hogy az emberi agyra milyen hatással van az alumínium. Camelford város mintegy 20 000 lakója volt kitéve több héten át az ivóvízbe jutott alumínium-szulfátnak. Az Alzheimer-kór rövid idő alatt megnövekedő előfordulásán túl az emberek szöveteiben is nagy mennyiségben volt kimutatható az alumínium.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír