Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. Adatkezelési tájékoztató
Termékek Menü

Az illóolajok fajtái, hatásai

Az illóolajokat a parfümgyártók „magasságuk” szerint három féle kategóriába sorolják. Alapvetően azt az élményt osztályozzák így, amiben az orr részesül. A „magas” megjelölésű illatokra az intenzitás, élesség, édesség jellemző, melyek hirtelen gyorsasággal terülnek szét, könnyedén érzékelhetővé téve jelenlétüket, de épp ilyen pillanatok alatt szállnak is el.

A citrom, vagy a bergamot például ebbe a csoportba tartozik. A középmagas osztály tagjai nem is nehezek, nem is könnyűek, egyfajta arany középutat képviselnek (például levendula, fekete bors).  A fenti két kategória illatai bázisolaj közreműködésével rögzíthetők, aminek hatására lelassítható illékonyságuk, míg intenzitásuk növelhető. A mély aromák lassú terjedésük miatt kifejezetten nehezen érik el az orrot, ám épp nehézségüknek köszönhetően sokáig érezhetőek maradnak (cédrus, pacsuli stb.).

Az illóolaj fajtáit elegyítéssel házasítják össze. A módszernek a lényege, hogy olyan kompozíciók szülessenek, melyek minden tekintetben a pozitív jellemvonásokat ötvözik. A réteges érzékelés a lehető legoptimálisabb állapot, de vannak kivételes helyzetek, amikor erőteljesebb vegyítések javasolhatók. Megfázásos időben például érdemes kiaknáznia az illóolajok hatásait, melyek egytől-egyig pozitívak szervezetére nézve. A mentolos illatanyagok segítenek kitisztítani a légutakat, s hozzájárulnak jobb közérzetéhez. Abban az esetben, ha épp náthával küzd, akkor biztosan előnyösen fogja megélni az erőteljes, magas illóolajokból álló kompozíciót, ám amikor már egészsége helyreáll, akkor garantáltan túlzónak fogja találni a vegyítést.

Az illóolajok hatásai akkor érvényesíthetőek a legjobban, ha olyan keveréket hoz létre, melynek tagjai harmonizálnak egymással. Egy aroma is hozhat üdítő felfrissülést, de akár háromnál több olajjal is kísérletezhet. Utóbbihoz azért nem árt, ha némi tapasztalattal rendelkezik. Ha jól társítja egymáshoz a különböző illóolajfajtákat, akkor pazar összhangot alkothat. A fűszeres, és a citrusos illatok kiválóan párosíthatók, ahogy a fás, és citrusos aromák is, míg a mentolos, és a virágillatok nem férnek meg jól egymás mellett.

A citrom, és a levendula talán a lehető legjobb kombináció, magas, középmagas tulajdonságaikkal képesek kiegyensúlyozni a kompozíció esetleges eltolódásait, kiegyenlítve ezzel a túlságosan intenzív, vagy éles jellemzőket. Az illóolaj hatásainak felsorolása több ezer oldalt venne igénybe, így érdemes konkrét probléma esetén utánanéznie a lehető legjobb aromáknak. Nyilván mindig akadnak olyan illatok, melyekkel nem nyúlhat mellé. Örök érvényű szabály, hogyha orrára, s ezzel együtt megérzéseire hallgat, akkor sikere garantálható.

Tartalomhoz tartozó címkék: illóolajok hatásai illóolajok fajtái